Lees alles over hoe ik bemest om de lekkerste tomaten te kweken!
Tomaten bemesten

Goede bemesting geven de lekkerste tomaten

Goede grond en voeding zijn ook erg bepalend voor de smaak van de tomaten. Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden. Daarom krijgen bij ons alle tomatenplanten organische mest, eventueel aangevuld met gemijnde zouten zoals kalisulfaat en bitterzout.

Ik heb een blog geschreven over het verschil tussen kunstmest en organische mest: Kunstmest of organische mest?

Zelf kweek ik als hobby oude tomatenrassen in een kas elk jaar op dezelfde plek, ik pas dus geen vruchtwisseling toe. Als je de ruimte hebt, zou ik zoveel mogelijk gebruik maken van vruchtwisseling, je hebt dan minder snel last van bodemziektes. Maar omdat ik alleen maar tomaten wil kweken en niets anders, valt er voor mij niet veel te wisselen. 😊
Ik verzorg de grond en de planten zo goed mogelijk en tot nu toe heb ik weinig last van ziektes.

Mijn grondritueel

In het najaar, als de oude tomatenplanten weg zijn, breng ik een dikke laag compost op de plek waar in het voorjaar de tomatenplanten worden geplant. Ik werk de compost niet in de grond, maar leg een laag van 2 tot 3 cm compost bovenop de grond. Daarna maak ik deze goed nat en laat het met rust, totdat ik in het voorjaar de jonge tomatenplanten ga planten. In het voorjaar graaf ik eerst de plantgaten. Per plantgat gooi ik 8 tot 10 handjes organische mest (ongeveer 200 - 300 gram) en vervolgens plant ik de tomatenplanten erin. 

De organische mest die ik gebruik bestaat uit meerdere soorten, zoals: gecomposteerde mestkorrel, vivikali, zeewierkalk en lavameel. Deze samenstelling heb ik in de loop van de jaren zo samengesteld dat mijn tomatenplantjes er heel goed op groeien en heerlijke sappige vruchten geven.

Wil je ook mijn organische tomatenmest geven? Hierbij het vereenvoudigde recept voor 2 kg organische tomatenmest:
-  700 gram vivikali
-   100 gram zeewierkalk 
-   100 gram lavameel
Mengen en klaar voor gebruik. 😊

Ik geef meestal 2x compostthee aan de tomatenplanten. De eerste keer een week na het planten en 4 weken later nog een keer. Hiermee geef je het bodemleven een boost en krijgen de tomatenplanten een shot met heel veel waardevolle stoffen. Alles over compostthee en hoe je het maakt lees in het artikel: "Compostthee? Wat is dat?"

Door de compost, organische mest en de compostthee krijg je een rijke en diverse bodemflora. Deze bodemflora bestaat uit heel veel kleine ‘beestjes’, zoals bijv. bacteriën en schimmels. Deze micro- organismen helpen de planten alle voedingstoffen, die in compost en organische mest zitten, beter op te nemen. Doordat de planten beter en dus meer elementen en ander stoffen opnemen, worden de tomaten rijker en voller van smaak. En dat is waarom ik tomaten kweek. 😋

Pffff, moet ik dat ook allemaal doen voor een paar tomatenplanten?

Nee, natuurlijk niet. Bij mij is het misschien een beetje doorgeslagen, maar ik wil gewoon de allerlekkerste (vooral zoete) tomaten kweken. 
Je weet ongeveer wat ik doe en haal de dingen eruit die bij je passen. Lekker experimenteren en alles stapje voor stapje doen. 

Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

  • Share by: