Wil je veel tomaten? Dan moet je snoeien!
Hoe tomatenplanten dieven en snoeien?

Hoe tomatenplanten dieven en snoeien?

Het snoeien van tomatenplanten is belangrijk. Bij snoeien bedoelen we het weghalen van zijscheuten die ook wel dieven genoemd worden. Tomatenplanten die niet opgebonden of gediefd worden, worden hele grote planten met veel blad en weinig of kleine tomaten.
Een uitzondering zijn de struiktomatenrassen, deze hoeven nooit gesnoeid of gediefd te worden.

Tomatenplanten opbinden

Het handigst is om een stevige bamboestok van 2 meter lang stevig in de grond te duwen. Hierlangs wordt de tomatenplant opgebonden. De hoofdstengel van de plant wordt aan de stok vast gebonden met touw (juten touw). Hierdoor blijft de plant mooi rechtop staan als er dadelijk kilo’s tomaten aan hangen. 

Zijscheuten verwijderen = dieven

Aan de hoofdstengel van de tomatenplant zitten de bladeren vast. Vanaf de eerste tros groeien er steeds 3 bladeren, dan een tros tomaten, weer 3 bladeren en dan weer een tros, enz. Bij ieder blad krijgt de plant een zijscheut. Als je deze zijscheuten allemaal laat groeien, vormen deze ook weer 3 bladeren, een tros, 3 bladeren, tros, enz. Ook bij al die zijscheuten groeien weer zijscheuten bij ieder blad. Kortom, je begrijpt dat het een gigantische bos met bladeren en stengels wordt. Het aantal tomaten valt tegen en het is lastig om ze tussen al het blad te vinden.
Dit gaan we voorkomen door alle zijscheuten te verwijderen, dit noemen we dieven:

Stap 1
Je zoekt de plaats op waar het blad aan de hoofdstengel vastzit, deze heet de oksel.

Stap 2
In de oksel van het blad groeit de zijscheut.
Stap 3
Houd de hoofdstengel stevig met duim en wijsvinger vast.

Stap 4
Pak met je andere hand de zijscheut zo laag mogelijk vast.

Stap 5
Trek de hand die de zijscheut vast heeft met een snelle beweging naar je toe.

De zijscheut breekt mooi vlak af en laat een mooie vlakke wond achter. Knijp niet de zijscheut beurs, want dan breekt hij hoger af en krijg je een lelijke wond. Op zo’n lelijke wond kunnen schimmels groeien waar de tomatenplant ziek van wordt. Het dieven is in het begin misschien wat lastig, maar als je het een paar keer gedaan hebt, word je er steeds handiger in.

Zo kijk je alle bladeren na en verwijdert alle dieven van de plant.

Trosdief

Als je handiger in het dieven bent geworden, zul je merken dat niet alle zijscheuten even hard groeien. De zijscheut die op het blad onder een tros groeit, groeit veel harder en is dikker dan de andere zijscheuten. Dit wordt de trosdief genoemd. De tros krijgt altijd de meeste suikers van de tomatenplant, de trosdief (die dus dicht bij de tros groeit) kan meer van die suikers snoepen dan de andere zijscheuten. Hierdoor groeit hij harder.

Bij ons op de kwekerij

Op onze kwekerij, waar we nu pottomaten kweken, dieven we ook. Omdat we geen lange tomatenrassen meer kweken, maar speciale korte rassen die geschikt zijn voor de teelt in potten, is het dieven niet zo veel werk. Bij Farmzy® Little Red Tree hoeven we alleen de eerste trosdief te verwijderen. Daarna geeft hij geen zijscheuten meer en stopt hij al zijn energie in de tomaten.
Bij Farmzy® Sweet King moeten we wel bij ieder bladoksel de zijscheut verwijderen.
Farmzy® Red Love is een klein struiktomaten ras en hier hoeven we helemaal niets aan te doen, dat is lekker makkelijk. 😉

Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: