Compostthee is een extract van compost. Het is zoals het woord het al zegt: thee van compost.
Supergezond voor planten!
Maar waarom is dit zo belangrijk voor een gezonde en sterke groei van planten?
Planten halen met hun wortels allerlei stoffen uit de bodem. Water is het belangrijkste wat de plant uit de grond, met zijn wortels, omhoog pompt. Daarnaast neemt de plant ook allerlei stofjes uit de bodem op, zoals bijvoorbeeld mineralen.
Maar planten zijn zelf eigenlijk helemaal niet zo goed in het opnemen van mineralen uit de bodem. Ze doen dit in symbiose met het bodemleven. Het bodemleven bestaat uit heel veel verschillende micro-organismen, waarvan bacteriën en schimmels de belangrijkste zijn voor planten. De plant geeft via zijn wortels onder andere suikers af aan de micro-organismen rondom de wortels. De micro-organismen geven mineralen, vitamines en andere nuttige stofjes aan de plant terug. Het is dus eigenlijk een soort van ruilhandel waar beide partijen beter van worden. Daarnaast beschermen de goede micro-organismen de plant tegen ziekmakende microben.
In goede compost zitten heel veel goede micro-organismen. In compostthee gaan we deze micro-organismen explosief laten vermeerderen. Vervolgens geef je deze thee, vol met goede micro-organismen, aan je planten. Hierdoor wordt het aantal en de diversiteit van de micro-organismen rond de wortels en ook op het blad (als je de compostthee over de bladeren giet) bij de planten enorm verhoogd. Door de diversiteit en de hoge aantallen micro-organismen, is er meer samenwerking tussen micro-organismen en de planten. Hierdoor zijn planten beter in staat om mineralen en andere nuttige stofjes op te nemen, waardoor ze gezonder groeien.
Compostthee werkt voor alle planten. Tomaten gaan er beter door smaken en het blad van de planten wordt glanzender groen. Bloemen gaan sterker en zoeter ruiken en trekken meer bijen en vlinders aan.
Goede compost.
Je kan zelf van je eigen composthoop compost pakken, maar de kwaliteit van de compost is bepalend voor de kwaliteit van de compostthee.
Als ik zelf compostthee maak, gebruik ik wormen-compost. Wormencompost
is de beste compost die er bestaat. Wormen zijn de composteerders van de bodem en hun uitwerpselen zitten vol met de juiste micro-organismen.
Zuurstof en nog eens zuurstof.
De goede micro-organismen zijn zuurstofminnend. Zij gebruiken heel veel zuurstof.
Bespaar dus niet op een zuurstofpomp. Bij te weinig zuurstof gaan er andere micro-organismen groeien en krijg je een vloeistof waarvan planten niet goed groeien. Dit stinken behoorlijk en is dus makkelijk herkenbaar.
Compostthee recept.
Het mooie is, dat compostthee heel gemakkelijk zelf te maken is.
- Hang de luchtsteentjes in het water en zet de lucht-pomp op maximaal. (Gebruik je leidingwater, belucht dan eerst het water 24 uur en ga dan pas verder met het maken van de compostthee.)
- Hang het verwarmingselement in het water en zet het op 30 graden.
- Daarna giet je 50ml melasse in het water. Melasse is nogal stroperig, daarom los ik het eerst op in warm water .
- Schep 200 gram wormencompost in de katoenen zak en hang deze in het water. Zorg dat de katoenen zak goed onder water hangt, maar wel vrij van de bodem, zodat het water er van alle kanten goed doorheen kan.
Na 3 dagen borrelen is de thee klaar. De compostthee moet zoet en een klein beetje naar bosgrond ruiken, maar mag niet stinken.
Verdun de compostthee met water in een verhouding van 1:10. (1 Liter compostthee op 10 liter water) Giet dit bij en over de tomatenplanten doe dit bij voorkeur wekelijks, maar minimaal 1x per maand.