Een ramp voor tomatenplanten in de buitenteelt.
Phytophthora

Phytophthora! Een ramp voor tomaten

Je tomatenplanten groeien buiten, de planten zijn gezond en geven veel heerlijke vruchten. Dan rond augustus na een periode van regenachtig weer, beginnen er bruin, zwarte vlekken op de planten te ontstaan. Eerst hier en daar op de stengels en bladeren, maar binnen een week breidt het snel uit en beginnen ook de eerste vruchten bruine vlekken te vertonen. Als je dit bekend voorkomt dan heb je Phytophthora in je tomatenplanten.
 
Phytophthora is een waterschimmel die vochtige en warme omstandigheden nodig heeft om zich op zijn waardplanten te ontwikkelen. Naast aardappelen, is de tomatenplant helaas ook een waardplant voor deze alles vernietigende schimmel. Na de eerste infectie gaat het heel hard, vooral bij vochtig en warm weer.
Mensen die tomaten in een kas kweken zullen minder snel last hebben van deze schimmel. Maar als je buiten tomatenplanten kweekt, dan is Phytophthora vijand nummer 1.

Phytophthora voorkomen is beter dan genezen

Er is voor zover ik weet ,niets wat je kunt doen op het moment dat Phytophthora toeslaat in je planten. Het beste wat werkt is om ervoor te zorgen dat de planten niet besmet raken met de schimmel.

Zorg dat de tomatenplanten niet nat worden. Veel mensen die buiten tomaten kweken maken van transparant folie een afdakje boven de tomatenplanten. Dit is vaak al genoeg om te voorkomen dat je last krijgt van de Phytophthora schimmel. 
Snoei vanaf eind juli meer blad, zodat er goed lucht tussen de planten kan ventileren en de planten na een regenbui eerder droog zijn. Lees het artikel “Bladplukken hoe doe je dat?”

Phytophthora bestrijden

Als je dan toch de eerste aantastingen van Phytophthora ontdekt, snoei dan meteen de besmette delen ruim weg.
Blijf dit dagelijks doen. De besmetting is een stuk eerder, dan dat het zich door middel van bruine vlekken openbaart.

Spuiten met melk helpt een klein beetje om de aantasting minder snel te laten toeslaan en werkt alleen preventief.
Meng 0,5 liter magere melk op 0,5 liter water en spuit dit regelmatig op de tomatenplanten (vooral als er een regenachtige periode aankomt)

Phytophthora resistente tomatenrassen

Als je buiten tomaten kweekt en je wilt niet dat in een natte zomer de tomatenplanten wegrotten door de Phytophthora moet je eigenlijk Phytophthora resistente tomatenrassen kweken. Dat is het enige wat echt goed werkt. Er zijn nog maar weinig echt goede Phytophthora resistente tomatenrassen, helaas.
 
In Duitsland en Oostenrijk heeft met een classificatie die inzicht geeft hoeveel resistentie een bepaald tomatenras heeft.
1 - Zeer goede weerstand: Hooguit een enkel blaadje wordt aangetast.
2 - Goede weerstand: Na het verwijderen van aangetaste delen, weinig opbrengstverlies.
3 – Voldoende weerstand: De plant is aangetast, maar de oogst is nog redelijk.
4 – Matige weerstand: De plant is zwaar aangetast, maar sterft niet. Er is nog een beperkte opbrengst.
 
Onze twee tomatenrassen Farmzy® Little Red Tree en Farmzy® Sweet King zijn allebei zeer goed bestand tegen Phytophthora. Ze halen klasse 2 uit het bovenstaande classificatie. 

Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: