Buiten kun je goed tomaten kweken, zeker als je de volgende tips opvolgt.
Buiten tomaten kweken

Buiten tomaten kweken!

Eerlijk is eerlijk, tomaten kweken gaat in Noord-Europa het makkelijkst in een in kas. Het seizoen is langer, de oogst is veel groter en je hebt minder last van ziektes. Maar niet iedereen heeft een kas. Gelukkig kun je buiten ook prima tomatenplanten kweken, zeker als de zomer een beetje meewerkt 😊

Kies vroege tomatenrassen

Voor buiten is het verstandig om rassen te kiezen die vroeg rijpe tomaten geven. Buiten is het seizoen al kort, dus hoe eerder je van de tomatenplanten kunt oogsten, hoe meer je kunt oogsten. Hieronder staat een indeling wat vroeg en wat laat is. Men telt de dagen na het planten van de tomatenplanten in de grond van de tuin of kas.

Vroeg = 50-68 dagen
Midden = 69-79 dagen
Laat = 80-95 dagen

Vroeg (50-68 dagen) heeft buiten een grote kans van slagen, voor midden (69-79) moet de zomer niet te regenachtig zijn. Laat (80-95 dagen) zou ik niet buiten kweken. Heb je al wat ervaring met het kweken van tomaten, zeker proberen. Maar ben je er nog onervaren in, kies dan voor makkelijke vroege tomatensoorten. Veel aanbieders van tomatenzaden geven aan hoeveel dagen het duurt van het planten tot de eerste rijpe tomaten.

Over het algemeen kunnen er van de cherrytomaten snel rijpe vruchten geoogst worden. Deze zijn dus vroeg en hebben voor de buitenteelt meer kans van slagen. Maar ook de grotere tomatentypes hebben rassen waarbij je vroeg kunt oogsten. Zo kan er van bijvoorbeeld de ronde tomatensoort Outdoor Girl na 50 tot 68 dagen na planten geoogst worden.
Rockingham is van de vleestomaten een soort die na het planten z'n 69 tot 79 dagen nodig heeft om geoogst te kunnen worden en is daarmee ook een kandidaat voor een buiten teelt. Daarnaast heeft Rockingham een lichte resistentie tegen Phytophthora.

Kies voor Phytophthora resistente tomatenrassen

Omdat buiten de Phytophthora schimmel gevaar nummer 1 is voor tomatenplanten, zou het verstandig zijn om tomatenrassen te kiezen die resistent zijn tegen deze schimmelziekte. Nu is het wel zo dat er nog niet zoveel tomatenrassen bestaan met een echt goede resistentie. Hierdoor is de keuze in de verschillende tomatenrassen erg beperkt. 


Wil je meer weten over Phytophthora in tomaten, lees dan het artikel: “Phytophthora, een ramp voor tomatenplanten.”

Wanneer begin je met zaaien en planten?

Zaaien voor de buitenteelt van tomatenzaad start vanaf eind maart en doe je binnen op een plek van zo’n 20 graden. Lees meer over tomten zaaien in het artikel: “Hoe tomaten zaaien?”
De planten kunnen pas buiten geplant worden als de kans op nachtvorst voorbij is. In Nederland is dat vanaf 14 mei. 

Tomatenplanten houden van zon en warmte. Dus plant de jonge tomatenplantjes op een luwe en zonnige plek. Onder een afdak op het zuiden is ideaal. Houd een plantafstand van 40 tot 50 cm aan en als je meerdere rijen met tomatenplanten wilt planten, houd dan een rijafstand van rond 90 cm aan.

Tomatenplanten hebben voor een goede oogst zeer voedingsrijke grond nodig. Geef tomatenplanten voor het planten altijd organische mest mee. Deze organische moestuinmest geef ik altijd aan mijn tomatenplanten.

Steek een stok van 2,5 meter stevig in de grond bij iedere plant. De tomatenplanten kunnen nu gaan groeien en als je ze goed verzorgt, kun je in de zomer heerlijke tomaten oogsten. 
Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: