Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener.
Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Als de plant een gebrek aan stikstof heeft, haalt hij dit element uit de oudste bladeren onderin de plant en brengt dit naar de jongste bladeren in de kop van de plant. Daarnaast is stikstofgebrek ook te zien, doordat de bovenste bladeren achterblijven in groei en de tros erg hoog in de kop van de plant al vruchten ontwikkelt. De plant mist groei en power.
Grond.
Hoe kunnen we een tekort aan stikstof voorkomen?
Als de tomatenplanten in de grond worden geplant in plaats van in potten, is de kans op een tekort aan voedingsstoffen kleiner. De wortels kunnen een veel groter gebied in de grond bestrijken dan in een pot en micro-organismen (die de plant helpen met het opnemen van mineralen) zijn in de grond vaak meer aanwezig dan in een pot.
Wil je toch tomatenplanten in potten kweken? (Het ziet er natuurlijk super leuk uit op een terras). Plant de tomatenplanten dan in een grote pot, zodat ze een buffer hebben voor water en voedingsstoffen.
Bij onze rassen staat bij elk ras beschreven, hoe groot de pot minimaal moet zijn.
De grond, die je ervoor gebruikt, kan het beste een mengsel zijn van 50% compost en 50% potgrond.
Meng er ook wat organische mest doorheen.
Zelf doe ik een klein handje (50 gram) gecomposteerde mest per tomatenplant.
Ook als je in de grond tomaten kweekt, moet je jaarlijks de grond bemesten met compost.
Je haalt tomaten van de plant. In tomaten zitten veel voedingsstoffen, die de plant uit de grond heeft gehaald. Geef je nooit iets terug aan de grond, dan raakt de grond uiteindelijk uitgeput.
Door jaarlijks compost in de grond te werken en bij het planten een handje (50 gram) organische mest per plant bij te mesten, zorg je ervoor, dat de planten voldoende voedingsstoffen hebben.
Compostthee.
Door regelmatig compostthee aan de tomaten-planten te geven, verhoog je het aantal micro- organismen rond de wortels. Deze micro-organismen helpen de planten onder andere met het opnemen van voedingselementen uit de grond. In ruil hiervoor geven de planten suikers aan de micro-organismen terug.
Er zijn zeer veel soorten micro-organismen, die allemaal samenwerken in de bodem en ieder hun eigen taak hebben. Zo zijn er vrij levende bacteriën, die stikstof uit de lucht kunnen vastleggen in de grond, wat vervolgens weer vrijkomt voor de plant (onder andere de Azotobacter).
Of je met compostthee deze bacteriën meegeeft aan de planten weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het totale bodemleven in de grond ermee gestimuleerd wordt. Compostthee is makkelijk zelf te maken. Hoe je compostthee zelf kunt maken lees je in het artikel: “Compostthee, wat is dat?”
Bijmesten.
Een tomatenplant houdt van voedzame grond, want deze gebruikt veel voedingsstoffen.
Ook al heb je de grond (dit geldt voor de grond in potten alsook voor de volle grond), waarin de planten groeien, verrijkt met compost en organische mest, het is vaak niet genoeg voor heel het seizoen. Over het algemeen werkt organische mest zo’n 3 maanden. Dus, 3 maanden na het planten van de tomatenplanten, is bijmesten met organische mest weer nodig.
Als de tomatenplanten half/eind april geplant worden, moet er begin juli bijgemest worden.
Een klein handje (50 gram) organische tomatenmest om elke tomatenplant strooien en licht in de aarde werken. Let op dat de korrels niet tegen de stam van de plant liggen. Bacteriën, die de korrels omzetten, kunnen ook stamrot veroorzaken op de grens van lucht en aarde bij de stam van de tomatenplant. Als je zorgt dat de korrels de stam niet raken, is er niets aan de hand.
Als je deze tips aanhoudt, heb je een heel seizoen prachtige groene tomatenplanten met heerlijke sappige tomaatjes. 😋