Tips om tot het einde toe zoveel mogelijk tomaten te oogsten.
Einde van de tomatenteelt š¢
Kop uit de tomatenplanten halen
Aan al het goede komt een eind, ook aan de teelt van tomaten. Toch zijn er een aantal tips om zoveel en zolang mogelijk rijpe tomaten te kunnen oogsten.
We gaan de kop van de tomatenplanten verwijderen, we doen dit zodat de laatste tomaten groter uitgroeien en de laatste tomaten nog rijp geoogst kunnen worden. Omdat de plant geen energie meer in de groei stopt, kan hij de energie in de laatste vruchten stoppen.
Moment van koppen
In een kas haal je de kop uit de tomatenplanten als de planten te groot worden en je er niet meer bij kunt of dat ze tegen het dak van de kas aan groeien. Voor buiten is het verstandig om de grove tomatenrassen na 5 trossen te toppen en de kleinere tomatenrassen na 7 trossen.
Begin augustus zou ik alle tomatenplanten toppen of ze het aantal trossen gehaald hebben of niet. De uitgroeiduur van de laatste tros is zo’n 8 weken, dan kunnen ze nog net geoogst worden voordat het slechtere weer begint.
Experimenteer wanneer voor het toppen van de planten het beste moment is. Dit is erg afhankelijk van waar je woont, hoe het weer in het najaar is en het soort tomatenras.
Hoe koppen?
Snij met een mes twee bladeren boven de laatste tros de kop uit de plant. Laat nog een klein diefje (zijscheut) staan zodat er nog wat sapstroom blijft, de andere zijscheuten kunnen allemaal weg. Als na verloop van tijd de dief die is blijven staan te groot is geworden, snij je deze weg op één blad na. In de oksel van het blad dat is blijven staan kan dan weer een nieuwe dief groeien en houdt je de sapstroom in de plant aan de gang.
Extra bladeren verwijderen
In het najaar neemt het vocht toe in de kas en buiten regent het vaker. Het is belangrijk dat de planten goed drogen. Daarom is het niet handig als er veel blad aan de plant zit. Bij volle planten kan je bladeren er tussen uithalen, waardoor er meer lucht tussen het blad komt. Hierdoor drogen de planten sneller op en is de kans op met name Phytophthora
wat kleiner.
Als je 6 volwassen bladeren overhoudt is dat voldoende voor voldoende groei. Meer over tomatenbladeren verwijderen lees je in het artikel: "Bladplukken, hoe doe je dat?"
Groene tomaten
Mochten door verkeerde planning of slecht weer in het najaar toch niet alle tomaten rijp zijn geworden, kunnen de volgroeide groene tomaten wel geoogst worden. De niet volgroeide tomaten daar kan je niets mee en worden weggegooid. De volgroeide groene tomaten
kunnen op een plek tussen de 15 – 20 graden bewaard worden. De vruchten worden dan alsnog rijp.
Je kan het rijpingsproces versnellen door de groene vruchten in een plastic zak samen met een rijpe banaan te bewaren. Uit een banaan komt het verouderingshormoon ethyleen. Dit hormoon zorgt ervoor dat bananen rijp worden. Ook tomaten rijpen van dit hormoon. Doordat de banaan dit hormoon "uitademend" krijgen de groene tomaten het ook en beginnen ze met kleuren.
Groene tomaten die van een plant worden geoogst en dan later rijpen, zullen altijd minder van smaak zijn , maar voor de soep of saus zijn ze nog prima.
De laatste tomaten zijn geoogst
Als de planten leeg geoogst zijn ,kunnen ze afgeknipt worden bij de wortel. Als de planten geen Phytophthora (aardappelziekte) bevatten worden ze in stukken geknipt en gaan ze in de compostbak, hebben ze wel Phytophthora gehad (geldt eerder voor buiten ,dan voor in een kas) gaan ze in de GFT bak.
Als de plantdelen die aangetast zijn door de Phytophthora bij de compost worden weggegooid, bestaat de kans dat die compost besmet is met Phytophthora en de jonge planten in het voorjaar al worden geïnfecteerd. De aantasting van Phytophthora zal dan sneller en heftiger zijn dan in het jaar ervoor.