Tomaten smaken heerlijk zoet!
Maar waarom smaken tomaten zoet?

Het blijkt dat er in tomaten een zestal vluchtige stoffen zitten die, onafhankelijk van de aanwezige natuurlijke suikers, een illusie van zoet kunnen geven. Vreemd genoeg ruikt niet ieder vluchtige stof van de tomaat zoet. Eentje, isovalerisch zuur, ruikt van nature naar zweetvoeten en is veroorzaker van een écht slechte adem, maar in combinatie met andere vluchtige stoffen in de tomaat wordt toch het signaal ‘zoet’ aan de hersenen doorgegeven. 

Mogelijk versterken die vluchtige stoffen het effect van suikers in de hersenen. Tegelijkertijd bestaan er in de tomaat vluchtige stoffen met het tegengestelde effect. Dat alles betekent dat de wetenschappers weer aan het werk moeten om tomaten te ontwikkelen met veel goede vluchtige stoffen, waardoor tomaten en producten waarin tomaten verwerkt zijn, zoet blijven smaken, terwijl er nog minder natuurlijke suikers inzitten dan nu het geval is.
[1] Tieman et al: The chemical interactions underlying tomato flavor preferences in Current Biology - 2012 
[2] Tiaman et al: Identification of loci affecting flavour volatile emissions in tomato fruits in Journal of Experimental Botany - 2005
Gaby van der Harg


Wetenschaps-

journalist Fred

team@farmzy.eu

  • Tomatenzaden, tomaten zaaien, tomatenzaad,
  • tomatenzaden, tomatenrassen, matina, tomatenzaad, zaad, zaden
  • We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te geven. Meer informatie vindt u op de Privacypagina.
    ×
    Share by: