Deze grote vleestomaten zijn mijn favorieten en kweek ik jaarlijks!
5 favorieten vleestomaten soorten

Mijn 5 favorieten vleestomaten soorten

Mijn hobby is tomaten kweken en opeten. Wil je echt goed smakende vleestomaten proeven dan zal je ze zelf moeten kweken. Zelf gekweekte vleestomaten zijn vaak sappig, zacht en vol van smaak. Ik heb vele vleestomaten soorten gekweekt. Sommige waren geweldig, ander rassen waren teleurstellend. Hieronder vindt je mijn 5 favorieten vleestomaten soorten die ik jaarlijks kweek.

1 - Cornue des Andes

Dit tomatenras kweek ik elk jaar, omdat je van de tomaten de beste pastasaus kan maken die er bestaat. Nauwelijks zaad, nauwelijks sap, dunne schil, zeer zacht vruchtvlees en de smaak die vrijkomt na verhitting is zeer aromatisch. Rauw zijn de tomaten ook goed, maar de echte goede smaak komt naar boven na verhitting van de vruchten. De bijzonder gevormde tomaten wegen tussen de 200 en 250 gram.

De tomaten zien er uit als een puntpaprika of als een hoorn van een stier. Daar komt de naam ook vandaan, Hoorn uit de Andes. Een Fransman zou zaad van dit soort uit het Andesgebergte hebben meegenomen naar Frankrijk en zo is dit ras onder tomaten hobbyisten verspreidt.

De planten hebben lange open bladeren die langs de plant hangen. De planten zijn gemiddelde groeiers en zijn gezond. De productie is goed. De vruchten hebben alleen wat meer dan gemiddeld last van neusrot. Geef dit ras daarom wat extra calcium aan het begin van het seizoen. 

2 - Old German

Old German is een fantastisch vleestomatenras met vruchten van rond de 300 gram. Het uiterlijk van de vruchten is wat dof geel met rood en scheuren bovenop. Niet de allermooiste tomaat, maar als je hem doorsnijdt wordt je verrast door een spectaculair kleurspel van warm geel met fel rode vlekken erin. De smaak is echt voortreffelijk, volzoet en sappig. Niet voor niets werd Old German winnaar van het "Brussels Tomato Festival", in 2016.

Wat mij opviel is dat de eerste vruchten gelijk zeer smaakvol zijn. Bij een groot aantal tomatenrassen verbeterd de smaak naarmate het seizoen vordert, maar bij Old German is de eerste tomaat gelijk al heel smaakvol.

De planten stoppen veel energie in de smaak van de vruchten en wat minder in de productie. Zeker als de plant volhangt met tomaten, vertraagt de groei in de kop. De produktie is laag, maar dit tomatenras moet je echt kweken voor de smaak.

Old German is een heirloom ras van de Amish uit Virginia in Amerika

3 – Romania Pink

Ik heb dit soort van een vriend uit Roemenie gekregen, waar de zaden al generaties in zijn familie worden doorgegeven. Het is een echt Roemeens heirloom tomatenras. Deze roze vleestomaat heeft een heerlijke volle en rijke smaak en een goede productie. Dit tomatenras doet het eigenlijk altijd goed.

De planten zijn krachtige groeiers en maken grote bladeren. Het is wel verstandig om de trossen op 4 a 5 vruchten te snoeien, zodat de plant in balans blijft en gelijkmatig blijft doorgroeien.

4 – Amethyst Jewel

Dit vind ik één van de mooiste tomatenrassen, die er bestaan. Deze blauwe tomaat is aan de bovenkant intens paars en aan de onderkant roze. De paarse en roze kleur vloeien aan de zijkant mooi in elkaar over, wat een spectaculaire kleurenpracht geeft. De tomaten zijn sappig en zeer smakelijk. Amethyst Jewel heeft een eigen, bijzondere smaak, niet heel zoet, maar zeer smaakvol. De smaak wordt zoeter naarmate het seizoen vordert. Over het algemeen vind ik de smaak van de blauwe tomatenrassen vaak wat minder, maar Amethyst Jewel is daar echt een uitzondering op.

De paarse kleur wordt intenser als er meer zonlicht op de vruchten schijnt. De blauwe kleur van de vruchten wordt veroorzaakt door anthocyanine, een antioxidant die grote gezondheidsvoordelen kent. Deze antioxidant werd in de tomaten geïntroduceerd via soortkruisingen. 

De eerste blauwe tomatenrassen zijn ontwikkeld door Oregon State University. Amethyst Jewel is door Brad Gates uit de VS ontwikkeld.

5 - Red Brandywine

Red Brandywine is een lekker vleestomatenrassen. Deze rode tomaat heeft een volle en zoet smaak en is zeer sappig. De vruchten worden groot en kunnen bij ideale omstandigheden 500 gram of groter worden. De tomaten hebben weinig last van neusrot of scheuren. Omdat de vruchten groot worden is het verstandig om 3 tot 4 vruchten aan een tros te laten groeien en de rest weg te snoeien. Dit zorgt dat de plant gelijkmatige blijft groeien. Daarnaast valt de groeikracht op. De planten kunnen volhangen met grote vruchten, terwijl de kop van de plant krachtig blijft door groeien. De oogst van Red Brandtwine is dan ook erg groot.

Red Brandywine is vernoemd naar Brandywine Creek in Chester County. Het ras werd voor het eerst vermeld in 1885 door Heiloom seeds van Tom Hauch. Hij vermeldt daarin dat het Red Brandywine afkomstig is van boeren uit Chester county in Pennsylvaia VS.
Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: